Zespół Szkół Usługowo-Gospodarczych

w Pleszewie

  • Szkoła prowadzona przez specjalistów dla przyszłych specjalistów
  • Szkoła wielu kierunków i wielu możliwości rozwoju osobistego
  • Zaufały nam pokolenia - ZSUG
  • W życiu ważne jest co robisz i kim będziesz
  • Zdobądź zawód z przyszłością

Eko - logika, czyli sztuka roślinnego gotowania

Eko - logika, czyli sztuka roślinnego gotowania -to innowacyjne, ogólnopolskie przedsięwzięcie realizujemy od września tego roku w ZSUG (łącznie 65 szkół branżowych i technicznych z całego kraju zaangażowało się w realizację zadań projektowych). Innowacja umożliwia młodym ludziom nabycie nowych umiejętności: przygotowanie potraw wegańskich, a co za tym idzie – znalezienie dobrze płatnej pracy, zgodnej z kwalifikacjami. Wartości dodane innowacji to: społeczna integracja, wymiana kompetencji między innowatorami a współpracującymi nauczycielami gastronomii, zmiana spojrzenia na wege-kuchnię.

Projekt przewiduje warsztaty praktyczne dla nauczycieli i uczniów branży gastronomicznej, które obejmują następujące zagadnienia:

  • Kuchnia wegańska w praktyce – zajęcia od A do Z (m.in. zasady i innowacje kuchni wegańskiej, wartości produktów i ich łączenie, zastosowanie ziół)
  • Praktyczne zajęcia z kuchni: frutariańskiej, makrobiotycznej i witariańskiej
  • Teoria i praktyka zdrowego żywienia
  • Myśl ekologiczna a żywienie zbiorowe – elementy wykładów i konkretnych realizacji
  • Kuchnia eko-wegańska a globalne myślenie ekologiczne
  • Warsztaty eko-designu stołu (czyli jak ucztować z naturą)

Na początek szkolili się nauczyciele, pod okiem profesjonalistów przygotowywali się do realizacji zadań projektowych. Obecnie już po dwóch intensywnych dniach szkolenia jest grupa uczniów, kształcących się w zawodzie kucharz, kelner z klas 2: Martyna, Natalia, Angelika, Weronika, Marika, Nadia, Krystian, Szymon, Eryk, Dominik, Nikodem. Jak dotą uczniowie opanowali sztukę przygotowania falaffeli, hummusu miso, vege Pad thai, potrafią też przygotować dyniowe ciasteczka i deser z tapioki. Przygotowywali również Spaghetti z surowej cukinii, zupę z pieczonej dyni z mozaiką z pieczonych papryk i boczniaków, był też pieczony seler z piklowaną cebulką i marynowaną rzodkiewką oraz muffiny czekoladowe z cukinii z cieciorellą.

Już wkrótce 16 listopada kolejne spotkanie z Eko-logiką.

Zespół Szkół Usługowo-Gospodarczych w Pleszewie
Biuletyn Informacji Publicznej
Elektroniczny Dziennik Lekcyjny ZSUG Pleszew
Powiat Pleszewski
Okręgowa Konisja Egzaminacyjna w Poznaniu
Microsoft School
mapa serwisu
mapa serwisu
mapa serwisu

Serwis internetowy ZSUG używa plików cookies (tzw. ciasteczka) oraz innych technologii w celach statystycznych oraz funkcjonalnych. Dzięki nim możemy indywidualnie dostosować stronę do Twoich potrzeb. Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Jeżeli nie akceptujesz stosowanych przez nas technologii, powinieneś natychmiast opuścić tę stronę. W przeciwnym wypadku kliknij na przycisk Akceptuję.