Zespół Szkół Usługowo-Gospodarczych

w Pleszewie

  • Szkoła prowadzona przez specjalistów dla przyszłych specjalistów
  • Szkoła wielu kierunków i wielu możliwości rozwoju osobistego
  • Zaufały nam pokolenia - ZSUG
  • W życiu ważne jest co robisz i kim będziesz
  • Zdobądź zawód z przyszłością

WYBIERAM RZEMIOSŁO

Tutaj znajdziesz najważniejsze informacje związane z podjęciem nauki zawodu w rzemiośle, jej przebiegiem, wymaganiami w stosunku do ucznia, powinności ucznia oraz mistrza szkolącego i nauczycieli w szkole.

Kliknij i zapoznaj się z prezentacją»

Eko - logika, czyli sztuka roślinnego gotowania...

Eko - logika, czyli sztuka roślinnego gotowania-to innowacyjne, ogólnopolskie przedsięwzięcie realizujemy od września tego roku w ZSUG (łącznie 65 szkół branżowych i technicznych z całego kraju zaangażowało się w realizację zadań projektowych). Innowacja umożliwia młodym ludziom nabycie nowych umiejętności: przygotowanie potraw wegańskich, a co za tym idzie – znalezienie dobrze płatnej pracy, zgodnej z kwalifikacjami. Wartości dodane innowacji to: społeczna integracja, wymiana kompetencji między innowatorami a współpracującymi nauczycielami gastronomii, zmiana spojrzenia na wege-kuchnię.

Projekt przewiduje warsztaty praktyczne dla nauczycieli i uczniów branży gastronomicznej, które obejmują następujące zagadnienia:

  • Kuchnia wegańska w praktyce – zajęcia od A do Z (m.in. zasady i innowacje kuchni wegańskiej, wartości produktów i ich łączenie, zastosowanie ziół)
  • Praktyczne zajęcia z kuchni: frutariańskiej, makrobiotycznej i witariańskiej
  • Teoria i praktyka zdrowego żywienia
  • Myśl ekologiczna a żywienie zbiorowe – elementy wykładów i konkretnych realizacji
  • uchnia eko-wegańska a globalne myślenie ekologiczne
  • Warsztaty eko-designu stołu (czyli jak ucztować z naturą)

Dzisiaj szkolili się uczniowie kształcący się w zawodzie kucharz i kelner. W ramach szkoleń, odbędą łącznie  5 warsztatów, pod okiem szefa kuchni Pani Magdaleny Ossowskiej:

Tematyka:

  • Różne rodzaje diet alternatywnych, w szczególności główne założenia diety wegańskiej.
  • Kucharz wegański- naturalny uzdrowiciel
  • Charakterystyka surowców, półproduktów i przypraw wykorzystywanych w kuchni wegańskiej
  • Sposoby podawania dań wegańskich
  • Sporządzanie dań wegańskich
  • Sami zobaczcie, jak pracowali i jakie były tego efekty.

Zespół Szkół Usługowo-Gospodarczych w Pleszewie
Biuletyn Informacji Publicznej
Elektroniczny Dziennik Lekcyjny ZSUG Pleszew
Powiat Pleszewski
Okręgowa Konisja Egzaminacyjna w Poznaniu
Microsoft School
mapa serwisu

Serwis internetowy ZSUG używa plików cookies (tzw. ciasteczka) oraz innych technologii w celach statystycznych oraz funkcjonalnych. Dzięki nim możemy indywidualnie dostosować stronę do Twoich potrzeb. Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Jeżeli nie akceptujesz stosowanych przez nas technologii, powinieneś natychmiast opuścić tę stronę. W przeciwnym wypadku kliknij na przycisk Akceptuję.